Nová funkce Enectivy - Datové řady

3 minuty čtení
Tým Enectiva

Co jsou to datové řady v systému Enectiva?

Efektivní způsob monitoringu všech druhů senzorů a zdroj informací o budově!

Datová řada je univerzální pojmenování jakéhokoli zdroje informace. Může to být hodnota napětí, proudu, průtoku, množství CO2, počtu osob, počtu vyrobených kusů, prostě cokoli. V praxi to vypadá tak, že do Enectivy zadáte manuálně či automaticky (přímo z čidla CO2, vlhkost, teplota atp.) naměřená data, v případě továren lze zadat např. počet vyrobených kusů. Enectiva Vám následně zobrazí danou datovou řadu v závislosti na čase či jiné datové řadě (hladina CO2 v závislosti na čase, hladina CO2 v závislosti na počtu lidí v místnosti, spotřeba elektřiny v závislosti na jednom vyrobeném kusu atp… možností je nespočet). Datové řady vyzdvihují energetický management v aplikaci Enectiva o úroveň výše, neboť nyní můžete vidět svou energetickou spotřebu v závislosti na naprosto jakýchkoli datech o budově. Můžete tak následně udělat konkrétní opatření a dosáhnout ještě větších energetických a finančních úspor.

Jak datové řady vytvářet?

Datové řady se vždy vztahují k určité budově nebo jiné entitě ve stromu.

  1. Klikněte tedy nejdříve ve stromu objektů na požadovaný objekt
  2. Následně klikněte na lištu “Měřidla”.
  3. Klikněte na kolonku “datové řady”
  4. Pro vytvoření datové řady klikněte na “Vytvořit nový zdroj dat”.
Img1

Následně se Vám zobrazí výběr několik předprogramovaných šablon k určitým datovým řadám. Samozřejmě si můžete vytvořit šablonu vlastní s Vám vyhovujícími parametry, nejprve si ale zkusíme vytvořit datovou řadu pomocí již vytvořené šablony - např. externí teplota. Klikněte tedy na externí teplotu a zobrazí se nám informace o datové řadě - název (externí teplota), jednotka (°C) a koeficient (číslo, kterým se budou námi zanášené hodnoty dělit). V případě teploty tomu není potřeba, proto je koeficient 1,0. Následně nastavení uložte.

Img2

Enectiva nás následně odkáže na začátek, nicméně již můžeme vidět vytvořenou datovou řadu. Abyste do ní mohli nějaká data zapsat, klikněte na ni a následně na kolonku “Data” (pozn. napravo můžeme vidět strom objektů, z nichž je zaškrtnutý objekt, ke kterému je datová řada přiřazena)

Img3

Pro zápis dat nyní stačí kliknout na tlačítko “Přidat odečet” a zapsat hodnotu, kterou senzor/měřidlo naměřilo, datum měření a uložit. Pro ukázku zanesu fiktivní hodnoty pro poslední půl rok.

Img4

Nyní si vytvoříme datovou řadu bez přednastavené šablony. Postup je stejný jako předtím, až na to, že tentokrát ve výběru šablon klikneme na “Vlastní”. Dejme tomu, že chceme vytvořit datovou řadu ohledně počtu vyrobených produktů. Do názvu tedy napíšeme Počet vyrobených kusů, jednotka může být např. ks. Koeficient je opět 1. Typ funkce je diskrétní, neboť počet vyrobených kusů dosahuje pouze celočíselných hodnot a nejedná se o průběhový jev, ani o binární. A periodu importu můžeme nastavit jako denní (nicméně data tam můžeme zanášet i jednou měsíčně). Následně vše uložíme.

Img5

Nyní opět pro ukázku zanesu vymyšlené hodnoty pro poslední půl rok.

Img6

Grafické zobrazení datových řad

Datové řady si můžete zobrazit v grafech. Abyste tak učinili:

  1. Ujistěte se, že jste ve stromu objektů ve správném objektu
  2. Jděte do záložky “Statistiky”
  3. Poté klikněte na “datové řady”.
  4. Následně rozbalte seznam a klikněte na datovou řadu, kterou chcete zobrazit
  5. Definujte časové rozmezí, které chcete vidět.
  6. Poté už jen klikněte na “Zobraz”.
Img7

Takto vypadá výsledný graf:

Img8

Pokud si například chcete zobrazit spotřebu elektrické energie:

  1. Ujistěte se, že jste ve stromu objektů ve správném objektu
  2. Klikněte na “Statistiky”
  3. Následně na “el. energie”
  4. V poslední záložce zvolte “Počet vyrobených produktů”.
  5. Definujte časové rozmezí
  6. Následně už jen klikněte na zobrazit.
Img9

A takto vypadá výsledný graf:

Img10

Neváhejte využít plný potenciál Vašeho nového nástroje, abyste zjistili ještě více o energetických vlastnostech a možnostech vašeho objektu. V případě jakýchkoli dotazů nás neváhejte kontaktovat na podpora@enerfis.cz