Nová funkce: Hlídání ročního rozpočtu na energie

2 minuty čtení
Eva Svobodová

discussing budget

Upozornění v Enectivě se rozšiřují o další možnost a to upozornění na překročení spotřeby nebo nákladů od začátku roku. Veřejná správa i firmy se pohybují v rámci omezeného ročního rozpočtu na energie, který nesmí překročit. Proto jsme do aplikace přidali upozornění na spotřebu a náklady od začátku kalendářního roku.

Proč si zapnout upozornění na kalendářní rok?

Instituce veřejné správy, školy, obce a firmy disponují s omezenými ročními výdaji na energie. Přesně na míru jsme jim vytvořili upozornění na kalendářní rok (leden–prosinec). Při blížícím se vyčerpání rozpočtu pro konkrétní budovu, skupinu budov nebo energii vám do e-mailu nebo do SMS zprávy přijde upozornění. Oprávněné odpovědně osoby jsou tedy s předstihem informovány a mohou vzniklou situaci začít řešit dříve než v prosinci. Rozpočtová opatření (přesuny finančních prostředků) jsou tak prováděna efektivněji a bez stresu.

Jak nastavit roční upozornění?

V typu Upozornění Spotřeba od začátku období zvolíte zda chceme hlídat spotřebu nebo peněžní náklady, na kterou kterou energii se upozornění vztahuje (el. energie, voda, plyn, chlad). Dále zvolíte na jakém měřidle nebo v jakém objektu chcete sledovat rozpočet. V období zaklikněte od „začátku kalendářního roku“ a následně vyberte spotřebu, při jejímž překročení máte být informováni.

Před potvrzením si můžete ještě zkontrolovat poslední naměřené hodnoty, zvolit e-maily nebo telefonní číslo, na které má být upozornění odesíláno. Po kliknutí na Uložit už je upozornění na roční náklady připraveno a průběžně kontroluje, zda nebyla překročena vámi nastavená hodnota.

Tipy pro nejlepší nastavení upozornění

Upozornění pro kalendářní rok se uplatňuje například ve státní správě, příspěvkových organizacích a firmách, kde je nutné operovat s omezeným rozpočtem. Doporučujeme tedy nastavit limit doporučení na 70–80 % rozpočtu. Dozvíte se tak v předstihu, zda je nutné v rozpočtu provést nezbytné přesuny.

Upozornění nastavená na celé budovy nebo jejich jednotlivé části doporučujeme zasílat například přímo ekonomovi objektu. Jsou vhodná pro porovnání spotřeby s předchozími lety. Roční upozornění pro jednotlivá měřidla jsou vhodná pro přesnou identifikaci, kde dochází k překročení rozpočtu a možné následné odstranění příčiny. Ke komplexní identifikaci příčin plýtvání a návrhu jejich řešení doporučujeme provést energetický audit.

Doporučujeme používat roční upozornění v Enectivě v kombinaci s dalšími druhy upozornění na kratší časové úseky a s reporty pro zachycení nechtěných úniků energií. Například vodní štít automaticky detekuje únik vody. Ve vylidněných budovách snadno může dojít k úniku, kterého si uživatelé budov nemusí hned všimnout. Systémy z mnoha lokalit je možné spravovat odkudkoli i během koronakrize.

Hledáte správné řešení pro chytrá města a pro firmy? Přemýšlíte, jak zefektivnit správu majetku? Napište nám na obchod@enectiva.cz

Foto: Canva