Jak na technologickou správu budov z domova během koronakrize

3 minuty čtení
Eva Svobodová

Situace kolem koronaviru se týkala nás všech, tak proč ji nezúročit ke zlepšením? V tomto článků naleznete tipy, jak pomocí aplikace Enectiva ušetřit na energiích a spravovat vzdálené budovy třeba z obývacího pokoje.

Řídit technologie budov z domova? Žádný problém.

Díky sekci “Řízení” v aplikaci Enectiva můžete komfortně upravovat nastavení svých zařízení v reálném čase a odkudkoli. Snadno tak na dálku ovládáte vzduchotechniku, vytápění a další součásti budovy. Nemusíte tedy vycházet z domova, abyste řídili systémy z až 100 lokalit - díky moderním technologiím se nasbíraná data z různých míst propojí do jedné sítě a vy je pak můžete sledovat a řídit z jednoho místa - aplikace Enectiva. Pokud ještě nemáte zpracovaný projekt MaR přečtěte si více o možnostech. S pomocí aplikace Enectiva lze vzdáleně mimo jiné řídit:

  • vytápění
  • chlazení
  • vzduchotechnika
  • osvětlení venkovní i vnitřní
  • venkovní žaluzie
  • prvky pasivní ventilace
  • cirkulaci teplé vody
Měření a regulace

Upozornění ohlídají spotřebu i na dálku

V aplikaci Enectiva je užitečná funkce automatických upozornění, která vám přijdou do mailu, podle vámi nastavených kritérií. Upozornění můžete přizpůsobit podle svých potřeb a včas odhalit únik vody v budově nebo podezřele velkou spotřebu elektrické energie.

Tato funkce byla během koronakrize obvzláště praktická - v budovách byl menší nebo dokonce žádný provoz a události, jako je únik vody, neměl kdo včas zpozorovat - upozornění to sleduje za vás a online. Navíc můžete ohlídat, spotřeba energií odpovídá omezenému provozu v budovách a to i například během státních svátků.

Nastavené upozornění pracuje za vás: po vytvoření automaticky rozesílá vybraným příjemcům oznámení o překročení nastaveného limitu spotřeby. Samozřejmostí je možnost nastavit si buď jednotky energetické, nebo peněžní pro sledování nákladů.

Jak takové upozornění vytvořit? Zvolte Upozornění ➔ Nové upozornění a z nabídky různých typů vybereme ten vhodný. Který to je?

  • Pokud se chcete ujistit, že vaše spotřeba např. ve vyprázdněné budově neroste mezi jednotlivými dny (měsíci), nastavte si upozornění typu “Spotřeba mezi obdobími”. Na zvolený mail přijde upozornění, pokud spotřeba mezi dvěma dny (měsíci) překročí zvolené procento.
  • Typ “Spotřeba od začátku období” upozorní na překročení spotřeby/nákladů od začátku aktuálního dne, měsíce apod.
  • Měrná spotřeba” pohlídá překročení celkové spotřeby energií na měrnou jednotku. Tedy např. spotřeba na metr čtvereční nebo na osobu.
  • Jednoduchý typ “K datu” je vhodný pro jednorázové mailové připomenutí, zvolit si můžete datum odeslání, příjemce a obsah sdělení. Vhodnou obdobu nalezneme v záložce “Facility Management”, o které si povíme dále.

Aplikace Facility zorganizuje správu budov a povinnosti

Kliknutím na “Facility management” budete automaticky přesměrováni do aplikace Facility, kam se přihlásíte stejnými údaji jako do Enectivy. Facility je užitečná především pro organizování a plánování. “Kalendář” přehledně zobrazí a připomene důležité události, které lze propojit i s dokumenty. Sekce “Dokumenty” nabízí možnost uložit si veškeré soubory pro budoucí činnost na jednom místě. Dokumenty můžete ale také propojit se “Zařízeními” ke kterým náleží. Po vytvoření připomenutí v sekci “Povinnosti” už vás žádná povinnost nepřekvapí. Pro detailnější seznámení se s funkcemi Facility si přečtěte článek na stránkách.

Enectiva je všestranným pomocníkem (nejen) při organizování správy budovy na dálku díky propojení zařízení přes Internet a Internet věcí (IoT).