Vliv koncentrace CO2 na zdraví člověka

2 minuty čtení
Tým Enectiva

Posledních několik let je tu obrovský tlak na snižování energetické náročnosti nových i rekonstruovaných budov, kdy se normativními požadavky vynucuje stále kvalitnější obálka budovy z pohledu termoizolačních vlastností. Každá mince má však dvě strany a i zde tomu není jinak. Zateplené budovy s dobře těsnícími okny nám přestaly přirozeně dýchat, což může mít velmi negativní vliv na zdraví člověka. Situace je ještě horší v prostorech, kde je zvýšená koncentrace osob jakými jsou např. školy.

Vliv CO2 na zdraví člověka

Znáte to sami. Ve vydýchaném prostoru se cítíte unaveni, bolí nás hlava a hůře se soustředíte. Není to nedostatkem kyslíku, ale naopak zvýšenou koncentrací CO2. Ve venkovním prostoru je CO2 zastoupeno cca 0,04 % (400 ppm) avšak v námi vydechovaném vzduchu jsou to již 4 % ( 40 000 ppm). Při pobytu v prostoru se zvýšenou koncentrací CO2 dochází k vychýlení acidobazické rovnováhy naší krve. Ta se následně stává kyselejší (snižuje se její pH) a klesá jejích schopnost transportu kyslíku, jelikož hemoglobinu klesá schopnost na sebe kyslík vázat.

Vliv koncentrace CO2 na lidský organismus:

  • 350-400 ppm - úroveň venkovního prostředí
  • do 1000 ppm - doporučená úroveň CO2 ve vnitřních prostorách
  • 1200-1500 ppm - doporučená maximální úroveň CO2 ve vnitřních prostorách
  • 1000-2000 ppm - nastávají příznaky únavy a snižování koncentrace
  • 2000-5000 ppm - nastávají možné bolesti hlavy
  • 5000 ppm - maximální bezpečná koncentrace bez zdravotních rizik
  • 5000 ppm - nevolnost a zvýšený tep

  • 15000 ppm - dýchací potíže

  • 40000 ppm - možná ztráta vědomí

Pokud chcete eliminovat množství CO2 v místnosti, musíte zajistit větrání alespoň v objemu 25 m3/hod na osobu. To lze zajistit samozřejmě okny, ale v rekonstruovaných domech to znamená výrazně změnit zvyky ohledně větrání. Mnohem účinějším, spolehlivějším, ale také výrazně dražším řešením je přenechat tuto činnost technice. Kvalitní a tichá vzduchotechnická jednotka s rekuperací, řízená za pomoci čidla CO2 je ideální variantou.

Máte v plánu instalaci vzduchotechnické jednotky a chcete zpracovat projekt? Pro konzultace nebo cenovou nabídku neváhejte využít bezplatných konzultací od týmu Enerfis na tel. +420 222 766 950 nebo info@enerfis.cz.