Energetická data - komerční nemovitosti

3 minuty čtení
Tým Enectiva

Nejvíce v kancelářích plýtváme během státních svátků.

Enectiva (www.enectiva.cz) je on-line nástroj pro energetický monitoring, který dokáže nejen odhalovat plýtvání, motivovat k úsporám, ale také poskytovat mnoho informací o energetických spotřebách. Ty následně leccos vypovídají o našem běžném chování. Statistiky, které zde prezentujeme byly vytvořeny ze vzorku 480 administrativních budov v městech nad 10tis. obyvatel po celé České republice.

Dle spotřeby elektrické energie pracujeme nejvíce v úterý a hned poté v pondělí. Od středy je to s naší pracovitostí čím dál horší. Rozdíl mezi úterkem a pátkem, kdy se dle spotřeby pracuje nejméně, je v průměru 6,01%. Tento rozdíl je výraznější ve větších open-space kancelářích než v menších do 200m2, kde činí tento rozdíl pouze 3,63 %. O víkendu klesne spotřeba kanceláře v průměru o 54,17% v porovnání se spotřebou během pracovního týdne. Co se týče měrného ukazatele spotřeny na m2 užitné plochy budovy, tak největší proceto budov vykazuje spotřebu 52,5 kWh/m2 za rok. Vždy velmi závisí na technologiích budovy a zda je budova strojově chlazena či nikoli.

Se spotřebou vody je to velmi obdobné. Nejvíce vody se přes pracovní týden spotřebuje v pondělí a hned poté v úterý. Nejmenší spotřeba je opět v pátek. Rozdíl mezi pondělkem a pátkem činní 5,89 %. Během víkendu je patrný dramatický pokles o 87% a v podstatě stejný pokles nastává i ve státní svátky. Měrný ukazatel spotřeby na užitnou plochu budovy vykazuje nejčastěji hodnotu 165 l/m2 za rok.

U tepla a plynu je situace mnohem pestřejší. Na jeho spotřebu má vliv nejen naše přítomnost v kancelářích a naše chování, ale i vliv počasí a to zejména venkovní teploty. Z tohoto důvodu nemá smysl porovnávat jednotlivé dny mezi sebou, jelikož ve většině případů kopírují pouze venkonvní teplotu. Zajímavým údajem je však pokles spotřeby o víkendu, který značí správné nastavení útlumu vytápění a správnou regulaci objektu. Vzali jsme proto spotřeby v jednotlivé pátky a porovnali je s nejbližšími sobotami. Pokles činil 28,31 %. A poté nedělní spotřeby s pondělními, kde činil pokles spotřeby na vytápění 38,79 %. Největší procento budov vykazuje měrný ukazatel spotřeby tepla na m2 plochy hodnotu 135 kWh/m2 za rok. Většina budov se pak pohybuje v rozmezí 95-200 kWh/m2 tepla za rok.

U všech energií je zajímavým údajem rozdíl spotřeby mezi státním svátkem a víkendem. Z hlediska obsazenosti a odvedené práce můžeme státní svátek považovat za srovantelný s nedělí a taktéž spotřeba by tomu měla odpovídat. Nicméně spotřeba elektřiny ve státní svátek je v průměru o 4-8% vyšší než právě v neděli a v případě tepla se jedná o řádově vyšší hodnoty. Ve státní svátky je spotřeba tepla o 28-40% vyšší než během nejbližšího víkendu. Spotřeba tedy de-facto odpovídá běžnému pracovnímu dnu. To jen odhaluje potenciál, jaký je možno využít při zvyšování energetické efektivity v komerčních nemovitostech.