Vyhodnocení spotřeby tepla pomocí denostupňové metody

2 minuty čtení
Tým Enectiva

Pokud začínáte pracovat s energetickými daty, stali jste se nově energetikem nebo chcete snížit náklady na teplo u vaší nemovitosti, základem je průběžné sledování spotřeby. V nejlepším případě separátně pro každé místo spotřeby. To je nutná nikoli postačující podmínka.

Denostupňová metoda

V případě tepla není jeho prostá spotřeba jednoznačným ukazatelem. Na hospodaření s teplem má výrazný vliv venkovního prostředí tj. teplota, vítr, tepelné zisky od slunce atd. Souhrnně můžeme říci klimatické podmínky. Počasí je významným a velice dynamickým faktorem, který spotřebu tepla ovlivňuje. Když chcete vyhodnotit spotřebu tepla, tak přeci jen těžko vyhodnotíte a porovnáte mezi sebou mírnou zimu s průměrnou teplotou 10 °C se spotřebou tepla v zimě s průměrem 1 °C. K takovému porovnání právě slouží denostupňová metoda, která v sobě všechny vlivy počasí zohlední. Pomáhá také vyhodnocovat fungování zdrojů tepla a kvalitu jejich regulace.

Podmínkou pro aplikaci této metody je získání dat o průběhu venkovních teplot z meteostanice, ideálně z nejbližší k hodnocenému objektu. Výpočet denostupňů slouží pak primárně k stanovení náročnosti dané otopné sezóny či kratšího období. Jedná se taktéž o univerzální metodu pro vyhodnocení úsporných opatření jakým je např. zateplení obvodového pláště, výměna oken, změna zdroje vytápění, kdy se srovnají dvě různé období, před a po zavedení úsporného opatření.

Aplikace Enectiva plně podporuje denostupňovou metodu, včetně možnosti si vybrat nejbližší veřejnou meteostanici. Tu pak stačí přiřadit k budově, dále vyplnit v parametrech referenční teplotu na kterou prostory vytápíte a venkovní teplotu od které začínáte topit. Vše ostatní zařídí Enectiva za vás. Ve statistikách si pak můžete zobrazit hodnoty denostupňů pro jednotlivá období pod zkratkou HDD (Heating Degree Days) v grafech spotřeb plynu, tepla nebo i chladu (CDD) a elektřiny.

V případě, že chcete pomoci s nastavením denostupňové metody v aplikaci, napište nám na podpora@enectiva.cz.