Energetický management v bankovním sektoru

2 minuty čtení
Tým Enectiva

V našem seriálu týkající se energetického managementu se budeme zastavovat v různých odvětvích a odhalovat jeho specifické potřeby v oblasti energetické efektivity. V první dílu se podíváme na energetický management bankovního sektoru.

Banka je typický zástupce podniku s velmi rozsáhlou organizační strukturou, korporátního střihu, kde vládnou procesy a velmi často i byrokracie. Řeklo by se, že zavedení procesů ovlivňující energetický management bude snadné, jelikož zaměstnanci jsou navyklí na systematický přístup k práci, a podnik typu banky je řízen za pomocí detailních interních směrnic. Nicméně tu hraje roli zásadní fakt a to nedůležitost energetického managementu jako takového. Energetický management je pro typickou banku v roce 2015 na vedlejší koleji. Hlavním úkolem je samozřejmě péče o klienty a rozvoj finančního businessu. K těmco cílům je každá banka nastavena a ostatní oblasti jsou spíše vnímány jako rušivé elementy. Stále větší tlak na efektivitu a nově zaváděná legislativa způsobila, že i banky se rozhlíží po možnostech jak snížit náklady na energie a zavést účinný energetický management.

Hlavní úkoly energetického managementu v bankovním sektoru:

  • určit tým, který bude mít energetický management ve své kompetenci a nastavit jeho krátkodobé i dlouhodobé cíle
  • efektivní nákup všech energií pro celé portfolio poboček a lokalit
  • motivovaná facility management firma, která se stará o provoz jednotlivých lokalit
  • energetický monitoring, benchmarking a monitoring energetických nákladů jednotlivých poboček, který dokáže odhalit zbytečné plýtvání

Pokud chcete zavádět v bance principy funkčního energetického managementu, provést energetický audit, zavést princip řízení ISO 50001 či pomoci s vytvořením systému monitoringu energií, zašlete nám na sebe kontakt s popisem Vaší situace, řešení již bude na našem týmu.