Modrá úsporám - šetřit vodou lze i bez dotací

4 minuty čtení
Tým Enectiva

Spotřeba pitné vody na osobu v ČR rok od roku klesá, její cena naopak každým rokem roste. Po loňskémm dlouhotrvajícím suchu příchází stát s dotačním programem “Modrá úsporám” s cílem motivovat lidi k dalším úsporám vody a my přínášíme náš pohled na danou problematiku. Mnoho našich klientů se zabývá vodním managementem, spravují budovy, úřady, podniky nebo i celá města a úniky vody, detekce plýtvání, následné opravy nebo úsporné projekty jsou jejich denním chlebem. Chceme se podělit o základní poznatky z naši praxe.

Poznatek I

I malý únik za den způsobí velké ztráty za celý rok. Kapající kohoutek, protékající toaleta, nětěsnící ventil, to jsou naprosto běžné věci, které způsobují úniky v řádku litrů za hodinu. Za celý rok, ale narostou do nevídaných čísel. 6 l za hodinu znamená více jak 52 000 l vody za rok. V domácnosti se takový únik odhalí celkem snadno a rozumný člověk jemu zamezí, ale co třeba takové veřejné záchody? Náš graf ukazuje průběh spotřeby vody na veřejných toaletách v centru města (střední čechy), kde je takový únik jasně detekovatelný. ![Spotřeba vody - veřejné toalety](/img/spotreba vody verejne toalety_lr.png)

Poznatek II

V každodením chování je ukrytý potenciál 10-12% možných úspor. Ve výsledku je to opravdu na nás, na lidech. Je to o každodením rozhodování, jestli necháme vodu téct při čištění zubů, jestli se sprchujeme nebo napustíme vanu, jestli na zalití květin použijeme dešťovou vodu nebo pitnou z kohoutku. Uměli to již naše babičky, takže není důvod zbytečně plýtvat.

Poznatek III

Cena vody nadále poroste a pokud zrychlíme tempo snižování její spotřeby, tak poroste rychleji. Cena a distribuce vody je regulovaný business a nemůžeme počítat s tím, že by se regulátor chtěl ochudit o zisky nebo provozní finance. Pokud se bude spotřeba vody snižovat, tak zákonitě musí růst její cena na měrnou jednotku. Není zde žádný globální trh s vodou, který by to mohl ovlivnit. Voda je čistě lokálním zdrojem a připravme se na její zvyšující se cenu.

Poznatek IV

Není to jen o spotřebě, ale také o schopnosti vodu zadržet. Poslední roky se dělalo snad vše proto, aby voda z krajiny odtékala co nejrychleji. Nová zástavba, spousta vyasfaltovaných ploch, úbytek zemědělské půdy, likvidace původních jezírek a rybníčků v krajině atd. Naštěstí i u nás vzniká spousta aktivit na zvrácení tohoto trendu. I od investorů nových nemovitostí vzniká tlak na zadržení vody v lokalitě, jelikož nové standardy vyžadují certifikace BREEAM, LEED. Veškeré parkové úpravy lze navrhovat tak, aby bylo zadrženo maximum vody v místě a nebyla zbytečně odváděna do kanalizace.

Poznatek V

Havárie a únik vody nemusí být vidět, dokud nemáte průběhové měření. Týká se to především větších objektů a rozsáhlejších provozů, ale i tak je na to klást důraz. Několikrát jsme se setkali v praxi s haváriemi vody a všechny mají stejný průběh. Nejprve klient nevěřil, že naše technologie měří správně. Po přezkoumání systému, po ověření správnosti měřidel, přišla na řadu sonda na vyhledávání prasklin v potrubí a hned bylo jasněji. Obzvláště pokud provozujete starší budovy, tak jsou úniky vody za vaši přípojkou a předávacím místem celkem běžnou záležitostí. Bohužel rozlišovací schopnost faktur není tak velká, abyste byli schopni odhalit ztrátu vody v běžném měřítku. Bez instalace průběhového měření, kdy uvidíte spotřebu v nočních hodinách se neobejdete.

A teď k našemu programu “Modrá úsporám”. Uvádíme pár tipů, jak snížit spotřebu vody:

Úspory vody v domácnosti:

  • nádobí neumývejte pod stále tekoucí vodou, ale vždy si napusťte dřez
  • při čištění zubů vodu zastavujte
  • jedna sklenička na pití po celý den zamezí zbytečnému umývání dalších
  • ovoce a zeleninu umývejte po více kusech v nádobě místo pod tekoucí vodou
  • učte svoje děti neplýtvat vodou

Úspory vody v administrativních budovách:

  • využití dešťové vody ze střechy na zalévání zeleně případně splachování, pokud to rozvody dovolí
  • snížení tlaku v soustavě, které způsobuje zvýšený průtok v koncových bateriích
  • detektory úniku vody a automatické ventili na toaletách reagující na pohybová čidla
  • instalace dešťových senzorů na zavlažovací systém

Úspory vody v zemědělství:

  • maximalizujte schopnost zadržet vodu v krajině, obnovte jezírka, nádrže, dodržujte principy srpávné orby
  • v případě umělého zavlažování používejte časovače v návaznosti na předpověď počasí i aktuální srážky
  • měřte průtok vody i její spotřebu, zabráníte zbytečným ztrátám
  • učme se od států, které to již umí (Californie, Texas, Austrálie apod.)

Úspory vody v průmyslu:

  • pokud máte možnost, porovnávejte měrné spotřeby s ostatními v rámci svého oboru
  • maximalizujte využití šedé vody a opětovného využití vody např. při procesech chlazení
  • důsledně oddělujte užitkovou vodu od pitné
  • měření spotřeby je základem pro úspěšné řízení spotřeby
  • zvyšujte povědomí a motivaci u jednotlivých zaměstnanců

Stačí chvíli hledat na internetu a naleznete spoustu informací o tom, jak zcela zdarma nebo s drobnými investicemi šetřit vodou ve všech oblastech lidské činnosti. Lze to opravdu i bez dotací.