Vliv průměrné denní teploty na spotřebu vody

2 minuty čtení
Tým Enectiva

Jsme český technologický startup a našim oborem je sběr a analytika energetických dat. Přínášíme vám další z našich reportů, jehož cílem je informovat veřejnost o zajímavých zjištěních, která nám poskytují data o spotřebách energií. Tentokráte se jedná o vodu. Konkrétně vlivu externí teploty na její spotřebu.

Ke zkoumání tohoto jevu nás přiměly současné horké letní dny a stále větší sucho, které u nás panuje. Ve státech, kde se nejvíce vody spotřebuje v zemědělství bude závislost mezi průměrnou denní teplotou a spotřebou vody z logiky věci výrazná, ale jak je tomu v ČR? V zemi kde se v zemědělství spotřebuje pouze do 10 % vody z celkové její spotřeby a největší podíl připadá na průmysl a energetiku?

Vybrali jsme denní data o spotřebě vody v administrativních budovách a průmyslových areálech za poslední dva roky. Očistili tato data o spotřeby ve svátcích, celém období Vánoc, víkendech, i prázdninách. Vlivy dovolených a útlumů výroby by mohl naši teplotní analýzu výrazně zkreslit.

Závislost průměrné denní teploty na spotřebě vody

Výsledkem je zřetelná závislost mezi externí průměrnou denní teplotou a spotřebou vody. Číselně je to konkrétně nárůst 3,2% na každých 10° C. Zvyšování průměrné denní teploty má tedy znatelný vliv i v těchto typech provozů.

Další zajímavá zjištění o spotřebě vody:

  • V kancelářských budovách spotřebujeme nejvíce vody v pondělí a ve středu. Je zde také mnohem výraznější pokles ve čtvrtek a pátek oproti průmyslovým provozům.
Spotřeba vody v jednotlivých dnech v týdnu
  • Nejžíznivějším měsícem v komerční sféře je duben, co se administrativy týče a naopak červen v průmyslové sféře. Průmysl vykazuje mnohem menší výkyvy v jednotlivých měsících oproti administrativě v průběhu celého roku.
Měsíční spotřeba vody
  • Dle průměrného denního profilu se nejvíce vody v průmyslových areálech spotřebujeme mezi 12-13h tedy v době oběda. V administrativních provozech jsou tyto špičky znatelné dvě. Obědová a snídaňová. Průmysl vykazuje mnohonásobně vyšší spotřebu vody v nočních hodinách související s vícesměnnými provozy.
Denní profil spotřeby vody

Závěrem

Voda je ta nejcenější surovina, kterou máme. Vždy nás těší pokud naše on-line aplikace zamezí jejímu zbytečnému plýtvání. Z našeho reportu je teplotní závislost prokazatelná i v typech provozů, kde je voda využita především na chlazení technologický procesů a taktéž na naši osobní potřebu. V případě dotazů nebo věcných připomínek týkající se našeho reportu, nám pište na insights@enectiva.cz.