Internet věcí ve světě Smart City

3 minuty čtení
Tým Enectiva

Internet věcí je frekventovaným tématem nejen z důvodu nedávného internetového útoku bezpečnostních kamer. IoT (Internet of Things) technologie hrají klíčovou roli v řešeních Smart City. Integrovat tyto moderní technologie do našich krásných historických měst a malebných vesniček je výzvou pro nejednoho zastupitele, a tak jsme pro Vás připravili soupis těch nejzajímavějších aplikací a řešení, u kterých lze v rámci měst uplatnit prvky a produkty ze světa internetu věcí.

Internet věcí v řešeních Smart City

Nejzajímavější řešení pro města a obce využívající IoT technologie:

Smart Parkování
Monitoring parkovacích míst a jejich dostupnosti v rámci města. Aplikace propojená s navigací najde řidiči nejbližší volné místo. Město může sledovat vytíženost jednotlivých ploch.
Sledování chování a stavu staveb
Monitoring vibrací a stavu materiálů u budov, mostů či historických památek. Městu usnadní plánování rekonstrukcí a umožní předcházet važnějšímu poškození staveb.
Monitoring hlukové zátěže
Monitoring aktuálního stavu hluku a tvorba hlukových map v rámci města, které jsou přístupné všem obyvatelům v reálném čase.
Energetický Smart Metering
Energetický management a monitoring spotřeb všech typů energií a vody. Systémy dokáží automaticky detekovat plýtvání a tím šetřit obecní či městské finance.
Smart doprava
Monitoring úrovně dopravy, hustoty provozu, dopravních zácp, havárií a s tím související automatizace řízení dopravy včetně sdílení informací s aplikacemi pro řidiče.
Kvalita vnitřního prostředí
Monitoring kvality vnitřního prostředí v budovách města, školách, školkách, sportovištích. Monitoring teploty, přetápění, CO2, organických částic.
Smart osvětlení
Inteligentní a adaptivní řízení pouličního osvětlení s ohledem na maximalizaci úspor, komfort i bezpečnost obyvatel.
Management odpadů
Detekce úrovně vytížení odkladišť odpadů, popelnic, košů a optimalizace jeho sběru. Pro popelnice se jezdí jen když je třeba a tím je možné zkracovat čas a snižovat náklady, jež jsou potřeba na svoz komunálního odpadu.
Smart silnice
Inteligentní snímání stavu vozovek, detekce náledí, kluzkosti, teploty. Sdílení informací s údržbou i aplikacemi řidičů, kteří mohou být automaticky informování o možném nebezpečí.
Monitoring ovzduší a přízemního ozonu
Monitoring emisí CO2, oxidů dusíku, toxických plynů, kvality ovzduší ve městě včetně přízemního ozonu. On-line sdílení těchto informací se všemi obyvateli.
Monitoring stavu vod
Monitoring kvality pitné vody, kvality vody v řekách a jejich možného chemického znečištění. Včasná identifikace možného rizika a informování příšlušných úřadů. Sledování průběžné výšky vodních hladin v tocích, reservoarech, nádržích, predikce povodní.
Monitoring průsaků a ztráty vody
Snímaní kolísání tlaku a průsaků ve vodovodním řadu. Včasná identifikace závad a možných havárií.
Monitoring elektromagnetického pole
Monitoring úrovně elektromagnetického záření, které vyzařující wifi a další obdobné radiové sítě.
Monitoring zdravotního stavu, případně pádů
Do oblasti e-health patří aplikace na monitorování životních funkcí starých nebo nemohoucích spoluobčanů, kteří potřebují včasnou pomoc v případě nutnosti.

Jaké řešení plánuje Vaše město? Pro konzultace neváhejte využít bezplatných konzultací od týmu Enectiva na tel. +420 222 766 950 nebo info@enectiva.cz. Naší doménou je smart metering, ale rádi poskytneme náš názor i z jiných oblastí moderních technologií pro města a obce.