Energetický management budov od A do Z

3 minuty čtení
Eva Svobodová

Čím se liší energetický management od technické správy budov? Patří vaše společnost mezi ESCO? Jak funguje internet věcí? Jaké technologie IoT existují? Jaké prvky využívá moderní energetický management? Na tyto a další otázky se stručně a srozumitelně odpovíme v tomto blogu.

¼ hodinové maximum

Velkoodběratel se zavazuje, že během 15 minut neodebere více elektrické energie než je stanovený limit. Pokud tento limit překročí je možné, že bude za odebranou jednotku příkonu platit násobně více.

API

API zajišťuje automatické odesílání dat do aplikace a umožňuje tak odečítat měřidla odkudkoli. Měrné veličiny jsou odesílány pomocí HTTP protokolu v jasně dané formě uvedené v dokumentaci API.

Automatický energetický reporting

Cílem automatického reportingu je odhalit včas plýtvání a automatizovat energetický management. Automatické reporty v Enectivě poskytují obecný přehled o spotřebě, potenciál pro úspory a upozorňují na plýtvání.

Dálkové odečty

Aplikace Enectiva automaticky odečítá stavy měřidel v budovách a ukládá je pro další práci a analýzu odkudkoli.

Denostupeň

Jednotka denostupeň vyjadřuje, jaká je venkovní teplota a jaké množství vytápění resp. chlazení je tedy třeba vydat. Denostupňová metoda umožňuje zohlednit venkovní teplotu ve vztahu k vytápění a chlazení a vyhodnotit efektivitu zdrojů.

Enectiva

Aplikace Enectiva je chytrý nástroj pro efektivní energetický management. Hodí se nejen pro správce budov, kteří si přejí ušetřit na energiích a zefektivnit svoji práci. Enectiva v sobě integruje mnoho funkcí jako je například: automatické odečítání měřidel, upozornění a statistiky spotřeby. K datům a řízení je možné přistupovat odkudkoliv, kde je připojení k internetu.

Energetický management

Cílem energetického managementu (energy management, EM) je efektivně snižovat spotřebu energií. Tento relativně nenákladný proces pomůže společnosti ušetřit peníze a postupovat ekologicky. Aplikací, která umí srozumitelný energetický management, je například Enectiva.

ESCO Energy Service Company

Zkratka ESCO pochází z angličtiny a znamená Energy Service Company. Pod tímto pojmem si můžeme představit společnost, která poskytuje energetické služby a služby energetického managementu. Dobrým příkladem je pražská společnost Enerfis.

IoT

Z angličtiny Internet of Things je komplexní síť, která zahrnuje fyzická zařízení (jako je například měřidlo nebo čidlo) doplněná o řídící software. Data sebraná ze zařízení jsou následně zpracována a odesílána např. do aplikace Enectiva, kde si je uživatelé jednoduše zobrazí.

IPMVP

IPMVP neboli International Performance Measurement and Verification Protocol byl vyvinut pro zvýšení efektivity používání energií a kvantifikaci výsledků investic. Enectiva splňuje požadavky tohoto protokolu.

LoRa a Sigfox

LoRa a Sigfox jsou technologie IoT umožňující bezproblémovou komunikaci zařízení a aplikace. Sigfox sází na nízkou cenu a dobré pokrytí oproti nízké přenosové rychlosti. LoRa popř. LoRaWAN se svojí vyšší cenou nabízí vyšší rychlost přenosu, ale na kratší vzdálenosti.

M-Bus

Protokol M-Bus (z anglického Meter-Bus) je určen pro aplikace jako je Enectiva k dálkovému odečtu měřičů. Jeho účelem je propojit mnoho měřičů na dlouhé vzdálenosti.

Modbus

Modbus je rozšířený jednoduchý protokol pro vzájemnou komunikaci různých zařízení používaný v systémech řízení a sběru dat podporující dálkový přenos dat

Monitoring energií

Monitoring energií spočívá ve sledování a vyhodnocování spotřeb a v důsledku pomáhá odhalit plýtvání. Monitoring energií je základním východiskem pro efektivní technologický management.

Smart metering systems

Efektivní odečítání měřičů spotřebičů hraje zásadní roli při vytváření úspor. Smart metering systems (chytré měřící systémy) odečítání rozšiřuje o sledování a řízení měřidel v reálném čase. Enectiva jako smart metering system umožňuje automatické odečítání, monitoring úspor a analýzu provedených opatření i budoucích investic.

Smart grid

Smartgrid, neboli Inteligentní síť je v podstatě komunikační síť mezi producenty, distributory a spotřebiteli elektrické energie. Umožňuje řídit a regulovat výrobu a spotřebu elektrické energie v reálném čase

Pokud narazíte na jiný termín z této oblasti a nebudete si s ním vědět rady, ozvěte se nám na eva.svobodova@enerfis.cz.