Technologie IoT Sigfox propojí zařízení s aplikací

2 minuty čtení
Eva Svobodová

V tomto článku se dozvíte:

  • co je Internet věcí a k čemu se používá
  • výhody a nevýhody IoT technologie Sigfox
  • jak Enectiva používá Sigfox

K čemu slouží Internet věcí?

Internet věcí (neboli z angličtiny Internet of Things, IoT) je síť fyzických zařízení, která spolu mohou komunikovat resp. vyměňovat si data. Samozřejmostí IoT je navázání na internet. Součástí Internetu věcí se může stát chytrý telefon, vysavač nebo třeba systém klimatizace a vytápění či jakýkoli senzor či měřidlo energie. Zařízení připojená k IoT lze snadno ovládat, můžete např.: odkudkoli vypnout osvětlení v prázdné místnosti, zapnout alarm v budově ze svého smartphonu nebo třeba nechat zařízení pracovat bez lidského zásahu… Internet of things nachází uplatnění ve všech měřítkách: od chytrých domácností, přes kancelářské budovy až po celá města v rámci Smart City. Mezi IoT technologie se kromě Sigfox řadí i LoRa nebo NB IoT.

Sigfox jako technologie IoT

Sigfox zajišťuje integraci elektronických zařízení do Internetu věcí (IoT, Internet of Things) a tím pádem umožňuje bezdrátové ovládání uživatelem např. z aplikace Enectiva.

Sigfox je jednoduchým, levným a spolehlivým řešením, jak propojit měřidla a senzory s Internetem věcí. Partnerem Sigfoxu v ČR je operátor SimpleCell, který vybudoval lokální síť s vysokou hustotou základnových stanic. Filozofie Sigfoxu spočívá v malém počtu odeslaných zpráv za den s nižší přenosovou rychlost, což umožňuje omezit spotřebu energie na minimum a baterie modemů tak fungují až v řádech několika let. Sigfox také sází na nižší cenu a snadnou instalaci.

Mezi zásadní nevýhody Sigfoxu patří nemožnost ovládat složitější systémy a posílat delší a komplexnější zprávy. Dále je nutné zmínit i nižší odolnost vůči rušení oproti obdobné technologii LoRa a omezení downlinku, na takovou úroveň, že hovoříme o téměř jednostranné komunikaci.

Mezi další technologie IoT patří LoRaWAN, NB-IoT nebo M-BUS. Aplikaci Enectiva je možné propojit se všemi díky její flexibilitě, bezpečnosti a nezávislosti na použité technologii.

Enectiva umí IoT a Sigfox

Aplikace Enectiva spadá do IoT platforem, navíc je nezávislá na použitém hardwaru a je tak velmi flexibilní a umožňuje nám navrhovat vždy nejlepší technická řešení pro danou situaci. Sigfox samotný funguje v 7 geografických zónách (RC1 až RC 7), z nichž každá používá svoji vlastní frekvenci (kmitočtové pásmo v MHz). Enectiva a zařízení od nás jsou přizpůsobené pro fungování ve všech těchto zónách.

Enectiva je IoT platforma kompatibilní s technologií Sigfox vhodná pro propojení všech vašich elektronických zařízení a sběr dat z nich.

V případě jakéhokoliv dotazu nebo připomínky se na nás neváhejte obrátit na eva.svobodova@enerfis.cz.