3 otázky a odpovědi o úsporách pomocí heat mapy

2 minuty čtení
Eva Svobodová

Co je heat mapa?

Heat mapa je chytrá pomůcka pro zobrazení nasbíraných dat, ať už se jedná o spotřebu vody, elektřiny nebo třeba plynu a jejich porovnávání. Hodnoty jsou vykresleny pomocí barevného spektra, což umožňuje rychlé porovnání velkého množství dat.A už vás žádný energetický audit nepřekvapí!

Jak heat mapu v aplikaci Enectiva použít?

Heat mapa je nový způsob, jak zobrazit energetická data. Po přihlášení vyberete v horní liště záložku Statistiky a pod ní si v šedé kartě zvolíme, který typ energie chcete sledovat. Heat mapa je novým typem grafu: v bílé liště otevřete rozbalovací nabídku a zvolíte Heat mapa. Vedle vpravo poté vyberte, kterou budovu nebo zdroj měření chcete sledovat a v jakém časovém horizontu.

popis heat mapy

Před vámi se zobrazí barevná tabulka heat mapy v různých odstínech, legenda ukazuje, jaká barva ukazuje konkrétní množství spotřeby. Čím tmavší barva, tím vyšší spotřeba. Řádky představují dny, sloupce hodiny. Detaily každého políčka je možné zobrazit po ukázání kurzoru na konkrétní místo v heat mapě.

Jak v heat mapě číst?

První, co v heat mapě na první pohled zjistíme je, jak se mění spotřeba během dne a během týdne: obvykle vidíme, že pracovní doba je vytížená s vyšší spotřebou energie, v noci je spotřeba relativně menší a stejně tak i přes víkend a o svátcích. Velkou výhodou je, že legenda je přizpůsobena vaší spotřebě. Snadno tedy porovnáte rozdíly ve spotřebě ve dvou různých měsících.

typické rozložení

Na první pohled vidíme zvýšenou spotřebu během špiček v pracovních hodinách. Naopak víkendy jsou méně vytížené.

Dalším možným využitím heat mapy je vysledování podezřelých spotřeb energií. Neobvykle zvýšená spotřeba energie v noci může znamenat např. poruchu.

špička spotřeby

Stejně tak je možné sledovat spotřeby jednotlivých technologií. Pokud máte podružný elektroměr například pro měření spotřeby vzduchotechniky, lze jednoduše pomocí heat mapy vysledovat, kdy daná technologie spíná a zda není prostor pro optimalizaci jejího provozu. Následně pak upravit nastavení v systémech měření a regulace.

Budeme rádi za vaši zpětnou vazbu případně podnět ke zlepšení.