Novinky v aplikaci Enectiva za poslední rok

3 minuty čtení
Tým Enectiva

Každý měsíc přicházíme s vylepšeními a novými funkcemi. Některé jsou v pozadí a nejsou příliš vidět, ačkoli jsou nesmírně důležité. Velké množství úprav je viditelných a jejich hlavním cílem je usnadnit vám práci. Vylepšujeme stávající a nasazujeme nové funkce, abychom i nadále udávali krok v oboru a přicházeli s novými užitečnými a chytrými inovacemi.

V krátkosti vám představujeme několik nejdůležitějších novinek, které Enectiva přinesla v uplynulém roce.

Reporty

Jde o vylepšení reportů, které porovnávají reálnou spotřebu s očekávanými parametry. Jsou k dispozici pro jednotlivé budovy i celé komplexy. V reportovacích přehledech za každý měsíc, které vám automaticky přijdou do e-mailu, najdete přepočty spotřeby na lokální denostupně. Umožnilo to nové napojení na veřejné meteostanice. Bez další práce se dozvíte procentuální výši potenciálu pro dosažení energetických úspor anebo získáte potvrzení, že je vše v tom nejlepším pořádku.

Reporting aplikace Enectiva je navíc připraven pro certifikaci ISO 50001.

Pokud spravujete více budov, tak v případě, že odhalíte plýtvání a začnete to řešit s dalšími lidmi, potřebujete mít evidenci dílčích kroků. Chtěli jsme vám pomoci a zavedli jsme funkci přidávání komentářů k reportům.

Vylepšování reportovacího systému prakticky nikdy nekončí. Proto této oblasti patří i další inovace. Statistické přehledy celkových spotřeb si můžete zobrazovat v různém členění. Můžete vybírat z členění podle dílčích energií a kapalin – elektřina, teplo, chlad, plyn, voda. Anebo si zvolíte celkovou spotřebu všech energií v MWh dohromady (elektřina, teplo, plyn).

Nově si můžete zobrazit statistické výstupy nejen za jednotlivé měsíce, ale i za celý rok.

Upozornění na měrnou spotřebu

Pokud se stane neočekávaná událost, například praskne potrubí nebo zůstane puštěný vodovodní kohoutek, tak vás aplikace automaticky upozorní na neobvyklé zvýšení spotřeby. Podle specifik provozu si můžete sledované dny vybrat dle vlastních potřeb a preferencí. Nově vás Enectiva upozorní také když zaznamená překročení měrné spotřeby. Umožní vám flexibilně reagovat na potenciální plýtvání energií. Například budete informováni, když v zimním období zůstane dlouho otevřené okno. Aplikace v takovém případě zaznamená zvýšení měrné spotřeby tepla, tj. upozorní na hodnotu vyšší, než je obvyklé množství tepla spotřebované v tomto prostoru v relevantním období.

A to není vše. Upozornění využijete i při běžném provozu. Nasazené senzory vás informují o dosažení vámi stanovené míry (teplota, vlhkost, CO2). V praxi vám to umožní odhalit například přetápěné prostory.

Vylepšili jsme také e-maily s upozorněními, které jsou nyní uživatelsky přívětivější a zahrnují všechny potřebné informace.

Upozornění na překročení měrné spotřeby

Nový modul – Měření a regulace energeticky efektivních budov

Propojili jsme světy internetu věcí, měření a regulace s cloudovými službami do prostředí aplikace Enectiva ke správě energetického a facility managementu. Nyní můžete řídit vytápění, chlazení, vzduchotechniku, ohřev teplé vody, vnitřní i vnější osvětlení, výrobní technologie, čerpadla a jiné pohony i bezpečnostní systém. Vše jednoduše, z jakéhokoli místa odkudkoli na světě, a přitom bezpečně.

Měření a regulace

Užitečné binární řady

Zní to složitě, ale je do jednoduché. Jde o monitoring dvou situací, které reprezentují například stavy zapnuto vs. vypnuto a otevřeno vs. zavřeno. Pomohou odhalit plýtvání, které vznikne, když budou halová vrata dlouho otevřená, nebo pokud uklízecí služba nevypne při odchodu světla. Ve své podstatě monitoring pomocí binárních řad pracuje s dobou sepnutí jakéhokoli spotřebiče. Ale umí si poradit i s rozdíly v přítomnosti a nepřítomnosti lidí. Hlavní motivací této úpravy je vytipování možné úspory.

Aplikace Enectiva umí pracovat na principu „live stream data“, tj. hodnoty zpracovává v řádu sekund. Nejnovější informace máte doslova v aktuálním čase.

A na dalších inovacích se už pracuje. Nechte se příjemně překvapit.